HemFöreningenFastighetenHistoriaKontakt och felanmälanInformation från styrelsenLogga inSök
Föreningen
Närområdet
Mäklarbild
Överlåtelser
Ekonomisk förvaltning
Teknisk förvaltning
Lokaler - hyresgäster
Andrahandsuthyrning
Trivselregler
Regler vid ombyggnad
Årsredovisningar
Stadgar
Styrelsen
Trivselregler 

För att alla ska trivas som bor i vår förening gäller några allmänna regler. Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är viktigt för att vi alla i huset och bostadsområdet ska trivas. Vårda grannsämjan genom att behandla andra såsom du själv vill bli behandlad.


Säkerhet

För att undvika att obehöriga tar sig in i våra fastigheter är det viktigt att kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås vid in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefonen.

Kontrollera dina brandvarnare en gång om året kom ihåg att du är skyldig att ha brandvarnare i din lägenhet.

Meddela gärna dina grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid. Tänk på att avlopp och stammar behöver spolas regelbundet, annars kan lukt uppstå.  

Vid istappar från tak och balkonger vänligen ring snarast någon i styrelsen så ingen blir skadad.

 

Musik och ljud

Visa hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Det gäller dygnet runt men särskilt viktigt är det mellan klockan 22.00 och 07.00. Om du ska ha fest – tala gärna om det för dina grannar i god tid innan. Men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn. Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att dina grannar inte störs.

Om du blir störd kan ett sätt vara - för att komma till rätta med problemet - att du själv ringer på hos grannen och vänligt ber dem att dämpa sig.

 

Parabol och antenner

Föreningen har valt att inte tillåta uppsättning av parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke. 

 

Balkonger och fasad

En härlig del av lägenheten – speciellt på sommaren. Ta hänsyn till dina grannar när du använder den.

Följande gäller:

• Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen då de kan ramla ner och skada andra.

• Piska eller skaka inte mattor på balkongen. Var försiktig när du vattnar blommor eller ren-
   gör balkongen så att vatten inte rinner ner till grannen under.

• På balkongen är endast grillning med El-grill tillåten, på grund av brandsäkerhetsskäl och av
   hänsyn till grannarna.

• Om du röker på balkongen – se till att grannen inte störs. Du får inte heller kasta fimparna
   från balkongen!

Ingrepp på fasaden måste alltid först godkännas av styrelsen. Vid montering av markiser
   måste detta ske enligt instruktioner och kan endast monteras på förutbestämda platser, kontakta       styrelsen för information.

 

Gemensamma kostnader

Var sparsam och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar då kostnader för vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

 

Sopor

Knyt alltid ihop soppåsen innan du kastar den. Tidningar, glas, metall o plast lämnas i avsedda soprum. Följ i övrigt de rutiner som finns föreningen vad gäller sopsortering. Matavfall sorteras separat, i för det avsedda påsar. Anslag när soptömning sker finns i soprummen, felanmälan till Sophämtarna om så inte skett.

 

Husdjur

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Se bara till att de inte stör eller är till obehag för dina grannar. Var extra vaksam på att katter eller hundar inte förorenar uteplatsen. Ha alltid din hund kopplad i allmänna utrymmen. Rastning av djur är inte tillåtet på våra gårdar.

 

Fåglar och andra djur

Mata inte fåglar och andra djur på gården eller från din balkong. Alla är kanske inte lika förtjusta i djuren - dessutom kan mat och fröer dra till sig skadedjur, såsom råttor.

 

Ohyra och skadedjur

Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din lägenhet är det viktigt att du genast anmäler det. Föreningen har avtal med Anticimex. Det betyder att du som bostadsrättsinnehavare får kostnadsfri sanering och rådgivning från Anticimex om du behöver.

 

Cyklar, pulkor och barnvagnar

Dessa måste ställas i särskilda utrymmen och inte i trapphus och entréer. Utrymning vid brand samt utryckningspersonal måste alltid lätt kunna komma fram.

Föremål i trapphus ökar även brandrisken, varför dörrmattor utanför ytterdörren inte är tillåtet.

Tänk också på att underlätta för städpersonalen. Regelbundet kommer det att göras rensningar av gemensamma utrymmen. Cyklar och barnvagnar märker du med lägenhetsnummer.

 

Toalett och badrum

I badrum blir luftfuktigheten ofta hög och det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet.

 

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten så pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det så fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare.

Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts.

Om du inte lyckas lösa stoppet själv, kontakta föreningens tekniska förvaltare för hjälp, du är själv ansvarig för stopp som orsakats av t.ex. för stora mängder papper vid spolning. Information om vart du ska vända dig finns uppsatt i entrén samt på hemsidan www.asoterrassen.se. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!

 

Gården

Var rädd om planteringar och annan gemensam utrustning.

 

Tvättstuga

Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för. Du lämnar därför tvättstugan i det skick du själv vill möta den.

OBS! Om du inte använder din tvättid inom 30 minuter står det fritt för andra att tvätta.

 

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Det bör ske två månader innan andrahandsupplåtelsen.

 

Förändring i lägenheten

Vid omfattande förändringar i din lägenhet behöver du styrelsens tillstånd och instruktioner, till exempel om du vill ta ner eller sätta upp en vägg, dra nya rör i kök och badrum eller byta köksfläkt. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till dina grannar när du utför bullerstörande arbeten. Störande arbete i lägenheten ska utföras vardagar mellan klockan 08.00 och 17.30. 
Om du som lägenhetsinnehavare vill installerar ett smart lås i framdörren och ersätta det lås som finns idag eller monterar låset på befintligt lås, måste låsets godkännas av styrelsen. Med smarta lås menas lösningar som gör att du som lägenhetsinnehavare kan öppna dörren med kod eller liknande samt koppla låset till internet. Ex på smarta lås är Yale Doorman, Glue, Danalock etc. Du som lägenhetsinnehavare är ansvarig för ev. skador på dörr eller lås. 

Ansvar

Den boende som står på kontraktet ansvarar för bostaden och för övriga som bor där eller besöker lägenheten. Om inte avgiften betalas i tid eller om boende upprepande gånger stör grannar eller missköter lägenheten har Brf Åsöterrassen rätt att säga upp kontraktet.

 

Om du flyttar

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum.

Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet skickas till styrelsen, samt ett protokoll från överlåtelsebesiktningen som säljaren ansvarar för.

Du som säljare har skyldighet att genomföra en överlåtelsebesiktning, som utförs av behörig besiktningsman. Styrelsen kan bidra med kontaktinformation till en sådan. Detta enligt § 26 i föreningens stadgar. Vid överlåtelse tar föreningen ut en överlåtelseavgift, som betalas av säljare. Om köparen önskar pantsätta, lägenheten betalas detta av köparen.

 

Mer information

För ytterligare information är du varmt välkommen att kontakta oss i styrelsen.

Uppdaterat 2024-03-05
Utskriftsvänlig sida
Provided by Webforum